Voorkom het gebruik van antibiotica tijdens de eerste 1000 dagen

Conferentie

Het gebruik van antibiotica tijdens de eerste 1000 dagen is relatief hoog in België.

  • +- 30% krijgt antibiotica tijdens de zwangerschap
  • +- 45% krijgt antibiotica tijdens de bevalling

Kalender

Vrijdag
11:00
- 11:45
Salle de conférence
Zaterdag
14:45
- 15:30
Salle de conférence

Tinneke-Maïté

Na de medische basis-opleiding volgde Tinneke-Maïté de orthomoleculaire opleiding tot darmtherapeute met aansluitend de specialisatie kindertherapie. In haar praktijk voor darmgezondheid ‘Oh MY Gut’ legt Tinneke -Maïté de focus op het optimaliseren van de darmgezondheid bij de zwangere vrouw.

Antibiotica hebben ook impact op onze vriendelijke bacteriën; en het kan tot een jaar duren voordat de darmflora een nieuw evenwicht heeft gevonden: het gebruik van antibiotica vergroot de kans op toekomstig antibiotcagebruik.
Bovenstaande percentages verklaren waarom het antibioticagebruik bij jonge kinderen zo hoog is:

+- 50% van de kinderen jonger dan 3 jaar krijgt minstens 1 antibioticakuur per jaar.

Onze darmflora die meer dan 1 kilo weegt, beïnvloedt ons lichaam op meer manieren dan je je kan voorstellen; ze bepalen voor een groot deel het gewicht, humeur, slaap, immuniteit en nog zóveel meer.
Door onze moderne levensstijl, waaronder het gebruik van antibiotica zijn we met z’n allen al zo’n 30% van onze diversiteit aan bacteriën kwijtgeraakt, op amper 50 jaar tijd.
Gelukkig is er veel dat je kan doen tijdens je zwangerschap om de kans op antibioticagebruik tijdens de eerste 1000 dagen te verkleinen; maak nú het verschil!